Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Patientens bästa : en kritisk introduktion till läkaretiken
Isbn: 978-91-8767-585-0
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: januari 2016

E-bok

Patientens bästa : en kritisk introduktion till läkaretiken

Medicinsk-etiska frågor återkommer ofta i den offentliga debatten eftersom de är avgörande för både vårdens praktiska inriktning och även hur vi ser, mer teoretiskt, på människolivets värde. I Patientens bästa argumenterar Axel Carlberg för att reflektionen kring dessa frågor bör utgå ifrån en ”närhetsprincip”, det vill säga en djupare förståelse av patient-läkare-relationen och de moraliska förpliktelser som läkaren har gente­mot patienten. Den medicinska etiken bör först och främst bottna i en tydlig läkaretik.

I sin diskussion resonerar Carlberg kring läkaretikens grunder, sambandet mellan läkekonstens vetenska­pliga metod och etiska förhållningssätt, patientens identitet och etikens roll. Carlbergs slutresonemang belyser hur denna etik förhåller sig till den lojalitetskonflikt mellan forskning och patientens bästa som uppstår i kliniska prövningar. Boken bör intressera läkare, läkarstudenter, medicinetiker och alla som vill närma sig medicinsk-etiska frågor från ett mer filosofiskt perspektiv.

Axel Carlberg är doktor i etik och knuten till Avdelningen för thoraxkirurgi vid Lunds universitet. Han är verksam i skilda europeiska nätverk för medicinsk-etiska frågor, och deltar för närvarande i ett forskningsprojekt om teknologins och vetenskapens roll i utvecklingsländer, i synnerhet Afrika och Indien. Han arbetar också som personlig coach och organisationskonsult med särskild inriktning på frågor kring etik och ledarskap.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone