Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Straff (lättläst)
Isbn: 978-91-7949-782-8
Förlag: Vilja förlag
Kategori:
Unga vuxna Lättläst 15+
Tillgänglig sedan: januari 2024

E-bok

Straff (lättläst)

På 1950-talet tvingas ett stort antal barn från samiska hem lämna sina familjer och börja i nomadskola. Där väntar en hård tillvaro. Samiskan är förbjuden och den stränga husmor gör barnen illa, både fysiskt och psykiskt. Trettio år senare finns minnena från nomadskolan kvar hos de nu vuxna eleverna. Läsaren får följa fem av dem i deras försök att hantera det förflutna.

Straff är en upprörande och gripande skildring av hur de samiska barnen i tidig ålder tvingas lämna sina familjer. I nomadskolan får de sår som aldrig läker, även om de på olika vis försöker hitta sätt att hantera sina upplevelser.

Ann-Helén Laestadius är flerfaldigt prisade för sina böcker och sitt författarskap, och vann Augustpriset 2016 för sin ungdomsroman Tio över ett. Laestadius fick stor uppskattning för sin första bok för vuxna, Stöld, som också finns i lättläst bearbetning. I Straff fortsätter hon att utforska den behandling den samiska befolkningen tvingats utstå.

Viljas böcker är uppskattade av personer som är ovana vid att läsa eller kanske har någon form av lässvårigheter. Språket är enkelt men innehållet är anpassat för vuxna läsare.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone