Jump to content
Cover for Ansiktena
Isbn: 978-91-2717-921-9
Publisher: Natur & Kultur
Category:
Novels
Accessible since: April 2024

E-book

Ansiktena

Ansiktenautgavs 1968 och handlar om en fyrtioårig kvinnas psykiska sammanbrott, i ett hem och en familjekonstellation som tycks lika otäck och hotfull som någonsin världen utanför – den som nu står i brand.

Mot slutet av sitt författarskap arbetade Ditlevsen med ett litterärt alter ego, Lise Mundus. När vi möter Lise är hon medelålders och lever ett till synes bra liv med mannen hon älskar och sina barn. De har en hemhjälp, Gitte, och Lise har råd och tid att skriva. Men familjemaskineriet fungerar inte. Att hennes make ligger med hemhjälpen är en sak; att Lise anar att han också har en sexuell relation med hennes 17-åriga dotter är något helt annat. Det här är berättelsen om en människas resa in i ett mörker där hon helt tappar kontakten med verkligheten – samtidigt som romanen på ett subtilt sätt hela tiden frågar vad som är friskt och sjukt, och vad ett psyke egentligen är.

Ansiktenaär ett mästarprov i gestaltning. Det är Ditlevsens mörkaste roman som präglas av en otäck stämning där det inte går att nå fast mark och allting glider. För första gången i svensk översättning av Ninni Holmqvist.

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) debuterade 1939 och skrev romaner, noveller, lyrik och minnesböcker. De senaste åren har Ditlevsen fått många nya läsare, inte minst genomKöpenhamnstrilogin där den älskade romanenGift ingår.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone